SOM CATALUNYA EXTERIOR, TAMBE SOM CATALUNYA I ÉS EL NOSTRE ONZE DE SETEMBRE
Som prop de 400.000 els catalans dispersos arreu del món. A tots els continents i a d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Per a nosaltres avui, 11 de setembre Diada Nacional de Catalunya, és tradicionalment un dels dies que expressen la cohesió de les nostres comunitats catalanes de l’exterior i expressen també el nostre desig de participar i de ser una part més de la realitat nacional de Catalunya.
No són temps fàcils enlloc. La pandèmia ha afectat, amb intensitat diversa, els molts països on hi ha comunitats catalanes de l’exterior i arreu ens hem vist obligats a prescindir de les grans celebracions presencials per a celebrar aquesta Diada d’una manera més virtual però no per això menys intensa.
Les comunitats catalanes de l’exterior ens hem agrupat des de fa ja més de 20 anys en una federació, la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes), que vol ser la veu de tots els que des d’arreu del món lluitem dia a dia per la projecció exterior de la cultura catalana, per l’acollida de tots aquells a qui la difícil situació econòmica a casa nostra força i forçarà a l’aventura migratòria, per la preservació de la nostra llengua entre les comunitats infantils a l’exterior i per tants altres objectius. Ho fem afrontant grans dificultats: una legislació electoral perversa que ens dificulta l’exercici del dret de vot en tots els processos electorals, una administració catalana llunyana i poc compromesa en ajudar a la Catalunya Exterior i una administració espanyola moltes vegades hostil a la Catalunya Exterior. Malgrat tot avancem i anem posant graons en la defensa dels interessos dels catalans de l’exterior.
Amb aquest missatge us fem arribar una salutació de la nostra Federació amb les paraules del nostre President (des del Brasil) i dels Vicepresidents de les diverses àrees geogràfiques en que es divideix la nostra organització (des de Madrid, Luxemburg, San Francisco, Costa Rica, La Plata i Japó). Agraïm també als delegats del Govern a Brussel.les i a Madrid que hagin volgut unir els seus desitjos en aquesta Diada al nostre vídeo. També us incloem una breu panoràmica d’activitats arreu del món que es desenvolupen al voltant d’aquesta Diada. Són mostra de vitalitat i de compromís.
Esperem que un cop recuperem una situació en que el distanciament social, als nostres països de residència, i el distanciament familiar que per molts catalans de l'exterior està essent una tragèdia, les comunitats catalanes de l'exterior continuarem essent, com sempre, exemples de projecció cultural i solidaritat social arreu del món. Esperem també que les institucions catalanes seran també al nostre costat de forma activa en els anys a venir.
NOVES ORIENTACIONS I NOVA DIRECCIO DE LA FEDERACIO EN UN PERIODE DIFICIL I TRASCENDENTAL
PER LES COMUNITATS CATALANES DE L'EXTERIOR
L'Assemblea General de la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes) va reunir mitjançant Zoom més de 50 representants de comunitats catalanes de l'exterior. Des de Buenos Aires, La Plata, Paranà, Castelar, Quito, Guayaquil, Cuenca, São Paulo, Nova York, Houston, San Francisco, Querétaro, Costa Rica, Caracas, Bogotà, Lausana, Luxemburg, Brussel.les, Londres, Lisboa, Stuttgart, Munic, Gasteiz, Paris, Tolosa, Melbourne, Madrid, Saragossa, Tenerife.... representants dels casals catalans i altres entitats exteriors com Catalans al Món colles castelleres de l'exterior i altres es van aplegar en una Assemblea General inèdita en el seu format i absolutament necessària atesos els difícils temps que arreu del món viuen els catalans residents a l'exterior en els seus respectius països d'acollida.
Amb 332.000 catalans inscrits als consolats espanyols (dels quals prop de 251.000 tindran dret de vot en les properes eleccions al Parlament de Catalunya) residint fora de l'Estat espanyol i 475.000 nascuts a Catalunya residint a d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol, les comunitats catalanes de l'exterior representen una realitat demogràfica molt potent i al mateix temps són, o poden ser, un instrument indispensable de projecció exterior en tots els àmbits: econòmic, cultural, universitari, etc. També són comunitats molt diverses des del punt de vista social amb interessos i necessitats plurals i diverses que els casals i la FIEC han d'esforçar-se en representar.
Amb aquesta intenció i amb la finalitat de comptar amb un anàlisis el més complet i acurat possible de les noves realitat de la Catalunya Exterior , les entitats van debatre el document 'Les comunitats catalanes de l'exterior: identitats múltiples en un món global, la necessitat del treball en xarxa, ens cal una federació d’entitats ?' (es pot descarregar des de: http://www.fiecweb.cat/files/Ponencia2020.pdf) al que es van incorporar fins a 13 esmenes. Són les grans orientacions que ens permeten definir què vol dir ser català de l'exterior en el segle XXI, fugir d'interpretacions romàntiques i acceptar que l'emigració catalana és com totes les emigracions (a la recerca d'una vida millor i un futur millor), que hem aconseguit grans coses en el passat i que hem de continuar les lluites de futur (contra el voto rogado, pel desenvolupament de la Llei de la comunitat catalana de l'exterior, per una llei del retorn digne, per l'ensenyament del català a l'exterior, etc.) i que som apartidistes però no indiferents al que passa al nostre país d'origen.
Una altra conclusió clara és que si la FIEC no existís caldria inventar-la.
Es va aprovar també la Proposta de modificació d'estatuts de la FIEC veieu: http://www.fiecweb.cat/files/Proposta_modificacio_estatuts_FIEC_revisi_08062020_Final_3.pdf) que permeten posar al dia les estructures organitzatives de la FIEC.
L'Assemblea va aprovar també la nova Junta Directiva de la FIEC pel període 2021-2024 formada per 21 persones amb una representació equilibrada per continents i zones geogràfiques i una distribució de la feina més participativa que en el passat. Trobareu la composició de la nova Junta aquí.
Som Catalunya Exterior, també som Catalunya !!!
La vostra entitat forma part potser de les que van expressar en el seu moment la seva voluntat de formar part de la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes). Actualment som unes 60 entitats d'arreu del món les que formem la FIEC. L'evolució de la situació a Catalunya i a l'Estat espanyol i, en particular, les dificultats diàries per a obtenir el necessari reconeixement del que som i del què fem, fa més necessari que mai que treballem el més coordinats possible. Algunes iniciatives dels darrers temps, com les realitzades a Europa al voltant del concurs literari, o l'actual en marxa per a celebrar conjuntament una nit d'havaneres, o les iniciatives per a aconseguir la derogació del voto rogado, etc. mostren més que mai que ens cal un instrument d'acció i de coordinació. Es a dir que si la FIEC no existís caldria inventar-la.
La FIEC però necessita d'una profunda renovació i actualització en els seus objectius, en la definició del que vol dir avui ser un català de l'exterior o fer política exterior i en la seva forma de funcionament. Haguéssim desitjat poder fer una Assemblea presencial però com bé recordareu la majoria, aquestes Assemblees presencials s'han fet sempre lligades a les Trobades Mundials que organitzava el Govern de Catalunya i la darrera va tenir lloc l'any 2008. Des de 2014 hem anat celebrant les Assemblees Obertes als voltants del període de Nadal a Barcelona que no poden però substituir un debat entre les entitats membres.
Per aquesta raó us convoquem a l'ASSEMBLEA GENERAL DE LA FIEC que se celebrarà via Zoom el proper divendres dia 3 de juliol a les 18.30 (hora catalana) amb el següent ordre del dia:
Aquesta invitació ha estat adreçada a les entitats membres de la FIEC, independentment de que estiguin al corrent de pagament o no, i també a d'altres entitats que tot i no haver estat mai membres de la FIEC entenem que per la seva importància haurien de participar en aquesta Assemblea.
Les modalitats pràctiques de participació són les següents:
No són gaires les oportunitats que tenim de trobar-nos entre nosaltres i de poder discutir lliurament sobre tot allò que ens afecta. Us convidem doncs a participar el proper dia 3 de juliol.
Som Catalunya Exterior, també som Catalunya !!
Podeu decarregar aquí les dues ponències:
El 27 de juny a les 20 hores tindrem, com cada any, un recital d’havaneres. Aquset cop serem 36 casals catalans (per ara) els que ho organitzarem i comptarem per fer-ho amb el talent de la cantant Neus Mar i el guitarrista Emilio Sánchez. Aquest, tanmateix, no és un any com els altres i, per tant, la cantada d’havaneres no serà gens convencional.
Malgrat que les mesures per aturar la propagació del coronavirus es van relaxant arreu, en molts llocs encara és impossible organitzar una cantada d’havaneres «clàssica». Per això ens hem unit una trentena de casals d’Europa i Amèrica per proposar-vos un 2x1: tradició i modernitat, tot en u. I dos concerts, també.
La cantant Neus Mar i el guitarrista Emilio Sánchez faran dos concerts seguits des de casa seva (el primer a les 20 hores, hora catalana; el segon a les 19 hores, hora de Buenos Aires). Els podrem veure i sentir a través de Zoom i Youtube (al canal de la FIEC).
I, per completar l’experiència, que no trobeu a faltar res, al canal You Tube de la FIEC teniu dos vídeos fonamentals. En el primer, en Joan Duran de la fleca Can Duran de Palafrugell ens explica com preparar coca de Sant Joan; en el segon, en Paco de la taverna La bella Lola de Palafrugell ens mostra com elaborar un bon rom cremat.Ens els han preparat expressament per a l’ocasió i els expressem des d’aquí tot el nostre agraïment.
El canal de You Tube de la FIEC el trobareu a:
https://www.youtube.com/cha…/UCsorsVI3nS9KYjYshe9As8w/videos
Moltes desconfinades (quasi) gràcies.
Premeu al damunt de la imatge per descarregar el document en format...
El passat dia 2 de juny es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el Decret...