Home

Facebook de la FIEC

Eleccions al Parlament de Catalunya 2017

Campanya registre Gencat

Facebook treballar a l'exterior

Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior

Campanya registre Gencat

PaperetaEl Govern català va presentar ahir l'avantprojecte de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació (https://drive.google.com/file/d/0Bxrh_sv1paPsdFNiRDhrSndvTTA/view) amb la que es regulen les modalitats de participació dels Catalans i, de manera específica, dels catalans residents a l'exterior en el Referèndum sobre el futur de Catalunya que ha convocat el Govern pel diumenge dia 1 d'octubre. Altres informacions addicionals sobre la convocatòria es van presentar en un acte de la coalició de govern a Catalunya celebrat ahir a la tarda al TNC.

A reserva del fet que diversos punts referents a les modalitats pràctiques sobre el vot exterior no es coneixeran fins a la publicació del Decret de convocatòria, que haurà de signar el President de la Generalitat, a primers de setembre un cop el Parlament aprovi la Llei de Referèndum, sí que han quedat clars diversos aspectes de la forma com el Govern vol implementar el vot exterior en aquest Referèndum:

  • Podran votar tots els ciutadans catalans inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que són 220.708 a 1er de maig de 2017, i que s'hagin donat d'alta al Registre de Catalans Residents a l'Exterior.
  • Els donats d'alta al Registre rebran des del Govern les instruccions i la documentació per a poder votar.
  • El vot es farà efectiu per correu, de manera anticipada i caldrà adreçar-lo a una de les onze Delegacions que la Generalitat té a l’exterior.

Es desconeix, de moment, el termini en que continuarà essent possible tramitar l'alta al Registre de Catalans Residents a l'Exterior, però suposem (no afirmem) que serà possible al menys fins la signatura del Decret de convocatòria a primers de setembre. Tenint en compte això us recomanem:

  • Si ja esteu donats d'alta al CERA, doneu-vos d'alta immediatament al Registre de Catalans Residents a l'Exterior. El tràmit s'ha simplificat molt i trobareu tots els detalls al web http://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/catalans-i-catalanes-exterior/registre/
  • Si esteu donats d'alta al CERA, tingueu ben clar que no és possible que pugueu votar presencialment a Catalunya atès que no figureu en el Padró del vostre darrer municipi de residència.
  • Si no esteu donats d'alta al CERA, ara no és el millor moment per a fer-ho. Continueu empadronats al vostre darrer municipi de residència i ningú us pot garantir que la inscripció al CERA es faci efectiva abans de la data del Referèndum. Us recomanem doncs que viatgeu, si us és possible a Catalunya en la data del Referèndum, o que us acolliu a la modalitat normal de vot per correu quan es coneguin els detalls.

Si teniu qualsevol dubte o necessitat d'informació no dubteu en adreçar-vos al casal català del vostre país de residència, podeu consultar el web http://vullvotar.cat/registrecatalans.php o podeu adreçar-nos un correu a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Naturalment som conscients que un cop aprovada la Llei de Referèndum d'Autodeterminació i el Decret de Convocatòria, ambdues mesures seran impugnades per l'Estat davant el Tribunal Constitucional que en suspendrà la vigència jurídica. Correspondrà al Govern dir, en aquell moment, quins seran els passos a seguir cas que es vulgui mantenir la convocatòria del 1er d'octubre.

Des de la FIEC entenem que tothom ha de tenir el dret a participar en aquesta convocatòria i a votar en el sentit que cregui convenient com entenem perfectament que qui no consideri legítima la convocatòria ha de tenir el dret a no participar-hi per voluntat pròpia i no perquè s'impedeixi el lliure exercici del vot.

Som Catalunya Exterior, també som Catalunya.