Home

Facebook de la FIEC

Eleccions al Parlament de Catalunya 2017

Campanya registre Gencat

Facebook treballar a l'exterior

Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior

Campanya registre Gencat

Cartell 2018

Amb l'objectiu de recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país, aquest proper diumenge, dia 29 d’abril, se celebrarà el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2018.

El Dia Internacional de la Catalunya Exterior és una iniciativa de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa a la majoria de centres, casals i associacions catalanes de l'exterior. En la Trobada de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica, celebrada el 1997 a la ciutat argentina de Mendoza, la FIEC va presentar la proposta d’instituir aquesta Diada. La proposta fou aprovada majoritàriament, tant per les comunitats catalanes d’Amèrica com per les d’Europa i la resta del món. El 1998 se celebrà per primera vegada el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.

Amb l'aprovació de la Llei 8/2017, de 15 de juny, de la comunitat catalana de l'exterior, aquest Dia Internacional és ara una celebració a la que el Govern de Catalunya, d'acord amb l'article 3 de la Llei, ha de donar relleu institucional amb l'objectiu de difondre entre la ciutadania catalana l'existència tant de l'emigració catalana com de les entitats en les quals aquesta s'organitza i llur trajectòria.

Malauradament aquesta primera edició institucional 2018 del Dia Internacional de la Catalunya Exterior se celebrarà en unes condicions anòmales per les entitats catalanes de l'exterior a les que, en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, s'ha privat de les subvencions per activitats i funcionament corresponents a l'any 2017. A més, i en aplicació del mateix article, es parla de 'llistes negres' d'entitats catalanes de l'exterior; es destitueixen de forma absurda càrrecs responsables del Departament d'Afers Exteriors (la darrera la Directora General de Relacions Exteriors), mentre el darrer Conseller es troba en situació de presó a Madrid; es tanquen delegacions del Govern a l'exterior que han fet una magnífica tasca en la promoció de la cultura i l’atractivitat de Catalunya com espai per la inversió, s'acomiada personal d'aquestes delegacions, es liquida el Diplocat, etc. Tot això mentre tant a l'Estat espanyol com a Catalunya l'emigració cap a l'exterior no s'atura i les nostres entitats són més necessàries que mai com espais d'acollida i orientació. Un panorama que converteix el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2018 en el més atípic de la seva historia.

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC editada cada any un cartell commemoratiu. Enguany, el cartell és obra de l'Ivan Fox (Brussel.les).

En les edicions anteriors, el cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior ha estat elaborat pels artistes Ràfols Casamada (1998), Antoni Clavé (1999), Josep Guinovart (2000), Chantal Ripol (2001), Roser Capdevila (2002), Sergi Mas (2003), Maria Girona (2004), Pilar Alférez Pinós (2005), Antoni Tàpies (2006), Núria Muñoz Ginesta (2007), Carles Ballesteros (2008), Maria Andrews (2009), Mauricio Vicente (2010), Antònia Soplón (2011), Nani Navarro (2012), Xavier Mariscal (2013), Flor de Maria Coto de Lemus (2014), Tamara García de la Calle (2015), Mireia Rodríguez Boada (2016), Mauricio Vicente (2017) i Ivan Fox (2018).