Notícies

El Govern català va presentar fa algunes setmanes l'avantprojecte de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació (LRA)

https://drive.google.com/file/d/0Bxrh_sv1paPsdFNiRDhrSndvTTA/view)

amb la que es regulen les modalitats de participació dels Catalans i, de manera específica, dels catalans residents a l'exterior en el Referèndum sobre el futur de Catalunya que ha convocat el Govern pel diumenge dia 1 d'octubre.

A reserva del fet que diversos punts referents a les modalitats pràctiques sobre el vot exterior no es coneixeran fins a la publicació del Decret de convocatòria, que haurà de signar el President de la Generalitat a primers de setembre, un cop el Parlament aprovi la Llei de Referèndum, sí que han quedat clars diversos aspectes de la forma com el Govern vol implementar el vot exterior en aquest Referèndum:

· Podran votar tots els ciutadans catalans inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que són 221.672 a 1er de juny de 2017, i que s'hagin donat d'alta al Registre de Catalans Residents a l'Exterior.

· Els donats d'alta al Registre rebran des del Govern les instruccions i la documentació per a poder votar.

. El vot es farà efectiu per correu, de manera anticipada i caldrà adreçar-lo a una de les onze Delegacions que la Generalitat té a l’exterior.

Es desconeix, de moment, el termini en que continuarà essent possible tramitar l'alta al Registre de Catalans Residents a l'Exterior, però suposem (no afirmem) que serà possible al menys fins la signatura del Decret de convocatòria a primers de setembre. Tenint en compte això us recomanem:

 

Per què serveix el Registre de Catalans Residents a l’Exterior?

Si no estàs empadronat a Catalunya, el registre és necessari per poder votar al Referèndum de l'1 d'octubre. A part d'això, el fet d'estar registrat et permetrà gaudir d'alguns drets específics pels inscrits al Registre. Això inclou la targeta sanitària individual per a estades temporals a Catalunya (només pels residents a països sense acord de reciprocitat de seguretat social amb l'Estat espanyol), el carnet jove, colònies d'estiu per a nens d'entre 8 i 16 anys, i altres.  

 

Qui s'hi pot inscriure?

Tothom qui té la condició política de català i resideix de forma permanent a l'exterior. Si vas poder votar a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya i la teva situació no ha canviat, pots inscriure't al registre. Si la teva última residència a Espanya no va ser a Catalunya, no pots. Si només resideixes a l'exterior temporalment i estàs inscrit a l'ERTA (Españoles Residentes Temporalmente Ausentes) tampoc t'hi pots inscriure.

 

Visc a l'exterior però no m'he enregistrat mai a l'ambaixada o al consolat i segueixo empadronat a Catalunya. M'inscric al registre?

A curt termini és millor que no ho facis. Si pots, desplaça't al teu municipi per poder votar al referèndum com en unes eleccions autonòmiques. A llarg termini, inscriure's et permetrà participar en futures eleccions al Parlament de Catalunya (amb totes les limitacions que suposa el sistema del voto rogado) i gaudir dels drets mencionats abans.


Quan m'he d'inscriure al Registre?

Ara mateix! Només queden 2 mesos pel Referèndum i en condicions normals el cens es tanca abans de les eleccions, no ho deixis per l'últim moment!
Si no recordes si ja estàs inscrit pots demanar el certificat d'inscripció enviant un correu electrònic a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. No t'oblidis d'adjuntar-hi una còpia del DNI o passaport!


Com m'inscric al Registre?

1. Entra a http://exteriors.gencat.cat/…/catalans-i-catalane…/registre/ i escull "inscripció al registre amb signatura manuscrita". Si tens signatura electrònica com IdCat o eDNI escull "inscripció al registre amb signatura electrònica".

2. Omple el formulari amb les teves dades. Si tens DNI millor que el passaport, ja que el número de passaport canvia cada vegada que el renoves, mentre que el número de DNI és constant. Recorda, és un registre oficial, escriu les teves dades tal com surten al teu document d'identitat.

3. Al 3er pas del formulari, si t'has inscrit amb DNI no marquis la primera opció. De les altres 3 opcions, tria la que més et convingui. Llegeix a sota "Com obtinc el certificat PERE?".

4. Quan hagis completat el formulari, clica "no sóc un robot" i "enviar". Tot seguit rebràs una confirmació PDF amb les dades que has introduït. Imprimeix i SIGNA el document.

5. Posa en un sobre el formulari signat, una fotocòpia del DNI o passaport (el que hagis marcat al formulari), i el certificat PERE i envia-ho a Departament d'Afers, Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Via Laietana, 14, 08003, Barcelona.

6. Quan la teva inscripció hagi estat validada rebràs un correu electrònic de confirmació i ja està!


Com obtinc el certificat PERE?
1. Vés a http://www.ine.es/pere/solicitud_pere.pdf, imprimeix, omple i SIGNA el formulari. Per fer els tràmits més àgils marca l'opció "deseo recibir la información por correo electrónico".
2. Envia'l juntament amb una còpia del DNI o passaport per fax a l'oficina provincial de l'INE que et correspon. Tens les adreces aquí.
3. En 24-48h rebràs el certificat i ja el podràs adjuntar amb la inscripció al Registre.
Si ho prefereixes, la Secretaria d'Afers Exteriors pot fer l'últim tràmit per tu si els envies el formulari PERE signat, i una còpia del DNI o passaport. En aquest cas, quan omples el formulari has de donar el correu electrònic "registrecatalans.exteriors.gencat.cat" enlloc del teu. Envia-ho tot a Departament d'Afers, Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Via Laietana, 14, 08003, Barcelona.

 

Puc fer els tràmits presencialment a Barcelona ?

Aquells catalans i catalanes que estigueu de visita o en estades temporals a Catalunya i desitgeu fer els tràmits al Registre de catalans a l’exterior de forma presencial, us oferim la possibilitat de fer-ho de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i dimarts i dijous de 15 h a 17 h al carrer Pietat, 2,de Barcelona. Us rebrà una persona de l’Àrea de la Catalunya Exterior i us assessorarà amb el que necessiteu respecte dels tràmits al Registre.

Aquells catalans i catalanes que resideixin o viatgin a un país que disposi de delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, també podran fer el tràmit presencial amb l’ajuda d’una persona de la delegació. Trobareu les adreces i informació de les delegacions del Govern en aquest enllaç.

 

Si teniu qualsevol dubte o necessitat d'informació no dubteu en adreçar-vos al casal català del vostre país de residència, també podeu consultar el web http://vullvotar.cat/registrecatalans.php o podeu adreçar-nos un correu a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Naturalment som conscients que un cop aprovada la Llei de Referèndum d'Autodeterminació i el Decret de Convocatòria, ambdues mesures seran impugnades per l'Estat davant el Tribunal Constitucional que en suspendrà la vigència jurídica.

Correspondrà al Govern dir, en aquell moment, quins seran els passos a seguir cas que es vulgui mantenir la convocatòria del 1er d'octubre.

Des de la FIEC entenem que tothom ha de tenir el dret a participar en aquesta convocatòria i a votar en el sentit que cregui convenient com entenem perfectament que qui no consideri legítima la convocatòria ha de tenir el dret a no participar-hi per voluntat pròpia i no perquè s'impedeixi el lliure exercici del vot.