Notícies

El ple del Congrés dels Diputats espanyol celebrat el dimarts 11 de març va aprovar per amplíssima majoria (305 vots a favor i 11 abstencions) prendre en consideració una proposició de llei presentada pel Parlament de Galicia en que es proposava la modificació del sistema de vot exterior tal i com figura a la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) de 2011, per tal de possibilitar l’homogeneïtzació del procediment de vot dels residents a l’exterior amb de la resta de ciutadans de l’Estat.
 
Amb aquest vot favorable s’inicia la tramitació de la iniciativa, que passarà ara a debat a la Comissió Constitucional, on els grups presentaran les esmenes que considerin, abans d’arribar novament al Ple del Congrés i passar després al Senat. Atesa l’amplia majoria en favor de la reforma en el debat, sembla prou probable que, finalment, se suprimeixi el pervers i antidemocràtic ‘voto rogado’ i es torni a les condicions de vot anteriors a la reforma de 2011 preservant alguns dels punts positius d'aquella reforma, com per exemple vot en urna a ambaixades i consolats.
 
En tots el casos, i atenent al fet que la convocatòria de les eleccions al Parlament Europeu, previstes pel 25 de maig de 2014, s’ha de publicar al BOE (Boletín Oficial del Estado) la primera setmana d’abril, és impossible que la reforma es faci en tres setmanes i, malauradament, el 25 de maig es votarà encara sota les perverses condicions de l’actual sistema electoral exterior. Lamentem que els desacords persistents entre els dos partits majoritaris, PP i PSOE, en aquesta legislatura hagin impedit que el tràmit de reforma no hagi pogut començar molt abans.
 
A 1er de Febrer de 2014, el nombre d’inscrits catalans, majors de 18 anys i amb dret de vot, se situa en 174.279. Això representa un augment de 12.393 inscrits entre febrer de 2013 i febrer de 2014, i un augment de 54.262 votants (+31,1%) respecte dels 120.017 que van tenir dret de vot a les anteriors eleccions al Parlament Europeu del 7 de juny de 2009. Aquests increments són, fonamentalment, el producte de l'emigració continuada que coneix el nostre país.
 
La iniciativa del Parlament gallec va ser defensada conjuntament per tres diputades gallegues del PP, del PSdeG i d’Alternativa Galega de Esquerda. Durant el debat, els representants de PP i PSOE han reconegut que l’actual normativa, en vigor des de gener de 2011, que ells van promoure ha estat un total fracàs al haver provocat un desastrós descens de la participació en tots els comicis posteriors a 2011. Altres partits com el PNB i CiU que també van donar suport al text de 2011 també han reconegut el fracàs de la normativa de 2011 i en el cas de CiU van utilitzar, en la seva defensa de vot, la integritat el text de reforma proposat en el seu moment per la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes) a tots el grups parlamentaris. La resta de partits, que ja en el seu moment es van oposar a la reforma, com Izquierda Plural, UPyD o Coalició Canària, han votat òbviament a favor, mentre que BNG i ERC han decidit abstenir-se per raons esotèriques.
 
El 22 de març de 2013 es va celebrar a Barcelona una reunió entre la FIEC i representants de tots el grups parlamentaris a Madrid en la que hi van participar PP, PSOE, CiU, ICV i ERC (per delegació) i en la que tots ells es van comprometre a donar suport a una iniciativa per a reformar la LOREG i suprimir el 'voto rogado' per tal de facilitar el vot exterior. Des de la FIEC ens alegrem que finalment hagin complert el seu compromís, un any més tard, encara que lamentem novament que aquesta reforma no es pugui fer efectiva per les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig de 2014 en les que els/les catalans de l'exterior haguéssim volgut poder votar en condicions.

També cal recordar que continua pendent el tràmit d'aprovació de la proposta de Llei de Consultes No referendàries, en discussió al Parlament de Catalunya. Des de la FIEC, durant l’any 2013 es van fer nombroses gestions per carta i entrevistes personals amb diversos grups per tal que si, finalment, els catalans som cridats a les urnes per a decidir sobre el futur de Catalunya dins l'Estat espanyol el proper 9 de novembre de 2014, els catalans de l'exterior puguem votar també en condicions. Esperem que es publiqui aviat el text del Reglament que crearà el denominat ‘Registre Voluntari de Votants Exteriors’ i el text de la Llei en que esperem es reconeixerà plenament el nostre dret de vot i l'estendrà, si és possible, als catalans residents en d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol.
 
En tots els casos, des de la FIEC, es començarà aviat una intensa campanya d’informació sobre les modalitat de vot exterior pel Parlament Europeu. Recordem que tots els catalans de l’exterior, visquin al continent o al país que visquin, tenen dret a votar en les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig. Unes eleccions que, atesa l’actual situació política a Catalunya i a l’Estat espanyol, tenen una especial significació i importància.
 
La lluita constant per millorar la qualitat democràtica del vot exterior és una part fonamental del nostre combat: Som Catalunya Exterior, és a dir que també som Catalunya.